Kako da vaš računar traje dugo i radi brzo

Došlo je vreme da kupite novi kompjuter i želite da napravite pravi izbor kako ne biste dali pare za računar koji neće zadovoljiti vaše potrebe. Naravno, prvo je bitno da odlučite kupujete li desktop ili laptop računar pa da se zatim upustite u potragu za mašinom.

Ukoliko mislite da se ne razumete dovoljno u brendove kompjutera, hard diskove, konfiguraciju, RAM memoriju, grafičke kartice i sve druge računarske komponente, budite slobodni da prodavcu postavite sva pitanja u vezi sa kompjuterima koje vam nudi i da zadajete potpitanja ili zamolite za dodatna pojašnjenja.

Vaše je pravo da za vaš novac kupite računar kakav vama odgovara, ali vrlo je bitno da imate na umu da je važno ne samo za šta ćete koristiti računar (da li za posao ili za igrice i preuzimanje filmova i muzike), nego i kako ćete ga koristiti i čuvati.

Čuvajte vašeg najboljeg drugara

Ako posedujete automobil, poznato vam je da je svakih nekoliko godina potrebno uraditi generalni servis vozila i da se prilikom svakog registrovanja obavezno radi tehnički pregled.

Isto tako znate da morate biti pažljiv vozač (ne smete da „gušite“ kola, da ih ostavite bez ulja i da ih ne držite urednima.)

Kao što servis automobila ne služi samo za popravku nego i za održavanje vozila, tako i servis računara ne služi samo za hitne intervencije i za popravku kompjutera nego i za njihovo održavanje.

Međutim, i mi treba da vodimo računa o našem računaru kako bi mu životni vek bio što duži, a navešćemo nekoliko stvari koje svako od nas može da uradi da bi to postigao.

  • Briga o slobodnom prostoru za skladištenje podataka. Iako se memorija hard diska meri gigabajtima, to ne znači da je ona „nepresušna“ i da kompjuter treba da zatrpavamo folderima, programima i softverima koje instaliramo jer nam se čini da će nam biti potrebni a onda ih ne koristimo i zaboravimo da ih deinstaliramo. Bilo bi dobro da barem jednom u nekoliko meseci otvorimo Control panel i proverimo da li se na računaru nalaze programi koji nam nisu potrebni, ili koje smo slučajno preuzeli sa interneta uz neki drugi program. Takođe je važno da foldere i fajlove koji su nam veoma bitni sačuvamo na USB memoriji ili klaudu, a da nas kvar računara ne bi doveo u situaciju da ostanemo bez značajnih podataka, potrebno je uraditi rezervnu sigurnosnu kopiju odnosno bekap.
  • Održavanje higijene fizičkih (opipljivih) delova računara takođe je od velikog značaja, jer su oni svakodnevno izloženi kontaktu sa rukama pa samim tim i mnogobrojnim bakterijama koje se prenose sa ruku na kompjuter. Zbog toga se preporučuje da tastaturu laptop ili desktop računara jednom nedeljno očistimo medicinskim alkoholom.
  • Pravilno punjenje baterije na laptopu može joj dosta produžiti trajanje. Ako je baterija na laptopu pri kraju, tek tada priključujete računar na struju a isključujete ga iz izvora napajanja kada se baterija potpuno napuni. Ako je verovati stručnjacima, delimično punjenje baterije na laptop računaru može dovesti do njenog kvarenja.
  • Kad god je to moguće, držite kompjuter na ravnoj površini. Iako se zove laptop, nije dobro da mnogo vremena radite na njemu držeći ga na kolenima.
  • Prilikom pretraživanja na internetu i preuzimanja sa njega potreban je oprez. Internet je postao prepun bezbednih ali i nebezbednih podataka i aplikacija, te je vrlo bitno voditi računa da sajtovi na koje ulazimo ili sa kojih nešto skidamo budu bezbedni, i da ako vam nešto deluje sumnjivo odmah napustite datu internet stranicu. Samo jedan klik je dovoljan da se na vašem računaru nađe virus koji ozbiljno može da ugrozi vaš računar.

Kada je potrebno otići u servis računara

Kompjuteri imaju svoj „rok trajanja“ kao i svi drugi uređaji, i koliko god da ih pazite, u nekom trenutku počeće da rade sporo ili će se jednostavno pokvariti. Kako bismo mogućnost kvarenja računara sveli na minimum, bilo bi dobro da se čim primetimo nešto sumnjivo u njegovom radu obratimo servisu računara, jer ponekad naš pokušaj intervencije ili popravke može samo da pogorša situaciju.

Kao što smo rekli, servis računara nije nadležan samo za popravku nego i za održavanje, pa je stoga važno da se jednom godišnje obratite servisu računara da bi stručni ljudi proverili da li je potrebna nadogradnja operativnog sistema ili memorije, ili možda čišćenje unutrašnjosti kompjutera.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

16 − osam =