Kako prudužiti vek trajanja baterije na laptopu

Mnogi poslovni ljudi, da ne kažemo svi, svakodnevno koriste laptop kao bi komunicirali pute email ili radili u nekoj od aplikacija. Možemo reći da je laptop osnovni alat u budućnosti zato je potrebno da o njemu vodimo računa.

Najveći problem u laptopovima jeste njegova izdržljivost s obzirom da je prenosan uređaj i da bi njegova funkcija i dalje bila ista potrebno je da vodimo računa o njegovom napajanju tj. bateriji.

Zato želimo da vam pružimo nekoliko saveta kako da produžite rok trajanja baterije vašeg laptopa.

Prvo i možda najvažnije pravilo je „Nemojte stalno držati laptop na punjaču“, a evo i zašto…

Napredovanjem tehnologije baterije su postale sve kvalitetnije i kvalitetnije, pa nije potrebno kao nekada nekoliko punjenja i pražnjenja da bi se formatirala a potom i kalibrisala.

Međutim, neka pravila su ostala isti. Ukoliko ste napunili bateriju 100% potrebno je laptop isključiti sa napajanja, pa kad se ponovo isprazni priključiti pa čak i ako radite kontinualno. Takođe, ne treba dozvoliti da procentualno dodje na 1% da bi priključili napajanje, već je dovoljno to učiniti na oko 20%. Ovaka način korišćenja produžava životni vek baterije laptopa čak i do pet puta.

Laptop preko noći nemoj ostavljati priključenog na napajanje, to činiti samo ukoliko je baterija prazna a vama je preko potrebno da ujutru isti koristite jer recimo imate važnu prezentaciju u firmi ili imate nekoliko poslovnih sastanaka na kojima koristiti vaš laptop.

Još jedan predlog jeste da jednom mesečno ispraznite bateriju laptopa toliko da se isti ugasi i onda je napunite do kraja radi kalibracije.

Ukoliko se dogodi da laptop nećete koristiti duži period, recimo idete na odmor bez istog, najbolje bi bilo napunite bateriju do 100% i tek onda isti ostavite da odmara od vas, dok vi odmarate od njega. Ovo je važno jer ostavljanje laptopa sa praznom baterijom može oštetiti kapacitet baterije i samim tim joj skratiti vek trajanje. Naravno, svaka baterija pa čak i iz laptopa ima svoj vek trajanja, ali nemojte uticati da on bude kraći nego duži.

Kada se dogodi da baterija oslabi imate dve opcije a to je da kupite novu ili da vam laptop postane desktop računar.

Ukoliko se budete pridržavali ovih pravila vaša baterija na laptopu će trajati dugi niz godina.

Podelite ovaj članak sa svim vašim prijateljima koji imaju laptop i pomozite i njima.

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

jedan × 5 =